Friday 29 June 2012

28 - Resepi mee kari

Views



Bahan-bahan ( 4 -5 orang )
Sebungkus mi kuning, dicelur dan tos.
Isi ayam setengah mangkuk potong kecil
Isi kerang rebus setengah mangkuk
Setengah bungkus (besar) serbuk kari BABA's
Santan setengah pekat 5 cawan atau lebih ikut suka
Sebiji kentang (buang kulit) dan direbus hingga empuk
sedikit air asam jawa
tauhu cina yang siap goreng (yg mcm span tu) dipotong dua
fish ball dan fish cake dipotong2

UNTUK HIASAN DAN SAMPINGAN
Tauhu digoreng dengan garam dan kunyit, dipotong dadu
bawang goreng, cili potong, limau kasturi belah dua, sawi dan taugeh dicelur
jangan lupa garam dan ajinimoto jika suka
minyak masak untuk tumisan
Bahan tumisan:
5 biji bawang putih, 5 biji bawang merah kecil, 2 inci halia ditumbuk lumat
2 tangkai daun kari


Cara-cara

  1. Celurkan mi dalam air mendidih dan tos, asingkan.
  2. Untuk kuahnya: Sediakan periuk yang sederhana besar, panaskan minyak untuk menumis. Tumis bawang putih, bwg merah dan halia dan daun kari hingga wangi. Masukkan pes rempah kari. Tumis hingga naik minyak.
  3. Masukkan isi ayam yang sudah dibersihkan. Gaul dan biar seketika.
  4. Masukkan santan, air asam jawa, kacau sebati. Biarkan mendidih.
  5. Sementara menunggu kuah mendidih, kentang yang sudah rebus di tambah sedikit air panas dan dihancurkan hingga lumat. Masukkan ke dalam kuah yang sudah mendidih.
  6. Masukkan kerang, fish ball, fish cake, garam dan perasa dan biar sekejap. Akhir sekali masukkan tauhu goreng tadi.
  7. Hidangkan dengan tahu goreng, bawang goreng, sawi dan taugeh. Selamat mencuba!



No comments:

Post a Comment